Transport en logistiek opleiding

Transport en logistiek opleiding HBO voor een internationaal werkveld

Het grote belang van efficiënt transport en logistiek is al duizenden jaren oud.

In Villa de Onderste Herkenberg in Meerssen ( een van de grootste opgegraven Romeinse residenties in Nederland) zijn schelpenresten van oesters gevonden. Rechtstreeks aangevoerd over de Via Belgica vanuit Boulogne sur Mer in Frankrijk over België naar Meerssen. Dat transport moet toen ook al snel en vooral gekoeld zijn geweest om die oesters nog eetbaar te laten arriveren.

Tussen de Romeinen en nu zitten eeuwen van technologische ontwikkeling, maar in de kern gaat het nog steeds om de juiste en efficiënte organisatie van het logistieke proces het transport en de distributie zodat alles op tijd, in de juiste hoeveelheden en in onbeschadigde en complete toestand aanwezig is, te bestemder plekke.

10 % van de Nederlandse werkgelegenheid komt uit de logistiek wereld. Hier verdient dus een groot deel van de Nederlanders zijn boterham. En omdat er handel met de hele wereld wordt gedreven en de ontwikkelingen in de logistiek snel gaan en de concurrentie stevig is, bestaat er een grote behoefte aan goed geschoold personeel.

Voor de planning en aansturing van complexe logistieke processen dien je over analytische vaardigheden te beschikken en moet je redelijk abstract kunnen denken. Voor overleg met klanten moet je goed kunnen organiseren en communiceren. Vanwege het internationale werkveld moeten je taalvaardigheden in orde zijn. Maar je moet vooral over de juiste en meest up to date kennis beschikken. Behoorlijk wat functie eisen.

Maar wie over logistiek spreekt die heeft het ook al snel over transport. Want al die geproduceerde zaken die moeten naar afnemers en consumenten.

Dan gaat het o.m. over transportmanagementsystemen, fleet management, wagenparkoptimalisatie, routeplanning, track & trace-oplossingen, uitgekiende vrachttransportschema’s zodat er niet teveel auto’s en route zijn, transportefficiëntie door beter gebruik van de laadruimte van vrachtauto’s, milieuvriendelijke transportverpakking, milieuwetgeving, ecotax in het buitenland, dure brandstof, goedkoopste vorm van transport, chauffeurs en het tekort er aan enz.

De kennis uit je transport en logistiek opleiding maakt je waardevol voor werkgevers

Welke expertise je moet meebrengen is natuurlijk sterk afhankelijk van de actuele positie die je bekleedt in het bedrijf of de positie waar je naar toe wilt groeien. Wil jij of moet jij je know how en skills verbreden en/of versterken? Ambieer jij een functie als logistiek manager of wil jij een toekomst en carrière in de logistiek en/ of transportbranche opbouwen? Zit je te kijken naar omscholingsmogelijkheden in de logistiek en transportwereld omdat je op dood spoor zit in je huidige baan?

Dan heb je bij ons de keuze uit opleidingen die je gericht voorbereiden op een internationaal logistiek werkveld. Die alle afsluiten met een examen dat van jou een erkend logistiek professional maakt. HBO of MBO niveau.

Voor het werkveld transport en logistiek attenderen we je graag op deze internationale trainingen.

  • APICS CLTD
  • APICS Principles of Distribution and Logistics
  • ELA EJLog
  • ELA ESLog

Deze opleidingen zijn bij ProQua in diverse opties beschikbaar: klassikaal, dag- en avondcursus, zelfstudie, incompany.

APICS CLTD is in dit rijtje een blended learning cursus. Lessen, boeken en een uitstekend online studie deel. Juist dat online deel maakt de opleiding CLTD ook weer heel geschikt als zelfstudie.